Informatieve artikelen gemeente Bladel, week 29 - 2019

 

Subsidieregeling voor beëindiging varkenshouderijlocaties

Het Rijk heeft 180 miljoen euro beschikbaar gesteld om in veedichte gebieden de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren. De subsidieregeling ‘Saneringsregeling varkenshouderij’ biedt varkenshouders de kans om hun bedrijf te beëindigen.

Subsidie voor beëindiging varkenshouderij

Varkenshouders kunnen zich vrijwillig melden voor deelname aan de Saneringsregeling varkenshouderij (SRV). Als de varkenshouder besluit deel te nemen aan de saneringsregeling, dan ontvangt hij een vergoeding voor de varkensrechten en de restwaarde van de stallen. Stallen moeten worden gesloopt, de vergunning wordt ingetrokken en de locatie moet een andere bestemming krijgen (anders dan veehouderij).

Geurscore

De subsidie wordt verstrekt op basis van geuroverlast. Wanneer een varkenshouder zich aanmeldt voor de regeling, dan wordt zijn geurscore bepaald op basis van de geurbelasting van het bedrijf op omliggende woningen. Bedrijven met een hoge geurscore komen hoog in de ‘ranking’. Dit wil niet zeggen dat varkenshouderijen met een lage geurscore (lage ranking) geen kans maken op deelname aan de regeling. Dit hangt af van het aantal deelnemers dat zich meldt. Wilt u als varkenshouder weten wat uw geurscore is, dan kunt u dit navragen bij de gemeente.

Informatie

Meer informatie is te verkrijgen bij de gemeente via 0497-361636 of info@bladel.nl. Hier kan ook een vrijblijvend gesprek worden aangevraagd. Wilt u liever een vertrouwelijk gesprek over de mogelijkheden, dan kunt u de vertrouwenspersoon agrarisch Hans van den Biggelaar bereiken via 06-12970757 of hans@beeckk.com.

Er is ook een provinciaal ondersteuningsnetwerk ingericht om de varkenshouders te begeleiden en te informeren over de mogelijkheden. Meer informatie hierover is te vinden in de pdf “longread ondersteunende maatregelen” welke op de website van de provincie te raadlegen is. (www.brabant.nl)

 

Zend uw mooiste foto van de gemeente Bladel in!

Fotowedstrijd gemeentegids 2020

In januari 2020 verschijnt de gemeentegids voor 2020, die het bedrijf Akse Media uitgeeft in samenwerking met de gemeente Bladel. Ook dit jaar wil de gemeente de gids samen met u maken. Daarom wordt er wederom een fotowedstrijd georganiseerd, waarbij u uw mooiste foto’s die in de gemeente Bladel zijn gemaakt kunt opsturen. Van alle ingezonden foto’s wordt een selectie gemaakt die in de gids worden geplaatst.

U kunt uw foto’s tot en met vrijdag 30 augustus sturen naar voorlichting@bladel.nl onder vermelding van uw naam en adresgegevens. De winnende foto wordt beloond met een VVV-bon ter waarde van € 50,- en zijn of haar foto wordt op de voorpagina van de gids geplaatst.

Om het voor iedereen helder en leuk te houden, zijn er ook dit jaar een aantal spelregels:

• De gemeente ontvangt graag foto’s die in de gemeente Bladel zijn gemaakt en volgens u de gemeente in beeld brengen. Geef in de mail en/of in de bestandsnamen aan waar de foto’s zijn gemaakt.

• De foto’s moeten aangeleverd worden in JPEG/JPG-formaat met een minimale resolutie van 300 dpi of minimaal 1 Mb.

• Door deelname aan de fotowedstrijd geeft de maker de gemeente Bladel het recht om de aangeleverde foto’s vrij te gebruiken in andere interne en externe communicatie-uitingen.

• Indien er personen herkenbaar op de foto staan, garandeert de maker dat de geportretteerde perso(o)n(en) toestemming voor de foto en deelneming van de actie hebben gegeven.

• De inzender vrijwaart gemeente Bladel van aanspraken tot schadevergoeding, dan wel redelijke (gebruik)vergoeding vanwege inbreuk op het portretrecht.

De winnende foto wordt begin september 2019 bekend gemaakt. Hij of zij krijgt hier persoonlijk bericht over.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met team communicatie via voorlichting@bladel.nl of via telefoonnummer 0497-361636.

 

Volwassenen met NAH en Familie

Informele bijeenkomst volwassen met NAH (niet aangeboren hersenaandoening) en hun partners/familieleden.

Helaas komt het vaak voor: Niet Aangeboren Hersenletsel. Door een ongeluk, een hersenbloeding, ziekte, etc. staat uw leven op z’n kop. Wat eerder vanzelfsprekend voor u was, kost nu bergen energie. U concentreren op een boek, een klusje in huis doen, uw werk, alles kost veel meer moeite. Voor de omgeving is dit soms moeilijk te begrijpen. Zeker als u hersteld bent en er ogenschijnlijk niets meer aan de hand is.

Dan zijn er nog de partners en familieleden. Van het ene op het andere moment moeten zij hun leven aanpassen. Voor hen staat het leven ook op z’n kop.

Zelfhulpgroepen

In oktober starten er twee zelfhulpgroepen. Een groep voor volwassenen met NAH én een groep voor hun partners en familieleden. Het is de bedoeling dat de bijeenkomsten van deze groepen tegelijkertijd plaatsvinden. Het doel is het ontmoeten van gelijkgestemden/lotgenoten en het delen van ervaringen, adviezen en tips.

Informele bijeenkomst

Voor belangstellenden uit de Kempen, wordt in september een informele avond georganiseerd. Tijdens deze avond kun je kennismaken met anderen die ook graag gelijkgestemden ontmoeten en met de initiatiefnemers van deze groep: Saskia Schoonheijm en Marcel Martens. Vanuit Wél!zijn de Kempen is de coördinator zelfhulpgroepen aanwezig.

Datum: woensdag 11 september 2019

Tijd: 19.30 uur -21.00 uur

Locatie: De Rietstek, Hennepstraat 6a te Riethoven.

Aanmelden

Het is voor de organisatie fijn als u zich aanmeldt, zodat zij weten hoeveel mensen zij ongeveer kunnen verwachten. Aanmelden kan bij Wél!zijn de Kempen via zelfhulp@welzijn.nl of op telefoonnumer 0497-514746.

 

Actief met hulp van uw gemeente!

Actief zijn in de wijk door bijvoorbeeld te participeren in sociaal-maatschappelijke activiteiten is heel belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat actieve bewoners gezonder zijn, maar ook gelukkiger.

Voor inwoners (met een laag inkomen) van Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden is er een regeling waarmee tot € 150,- per inwoner beschikbaar is om deel te nemen aan activiteiten in de wijk. Hiermee kunnen de kosten voor bijvoorbeeld een sportabonnement of deelname aan culturele activiteiten vergoed worden.

U kunt een aanvraag indienen via het gemeentelijk loket. Interesse? Neem snel contact op!

 

Drukbezochte inloopbijeenkomst N284

Mogelijkheid om nog steeds input te leveren voor vernieuwde N284

De provinciale weg N284 verbindt vele dorpen in de Kempen. Deze weg is aan groot onderhoud toe. Kijkend naar de doorstroming, bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid zijn er op deze weg diverse knelpunten. Door deze knelpunten ontstaan regionale problemen zoals files op spitstijden, sluipverkeer door dorpen en gevaarlijke punten voor fietsers en voetgangers om over te steken. De provincie Noord-Brabant en gemeenten Bladel en Reusel–De Mierden gaan onderzoeken hoe deze knelpunten kunnen worden opgelost en willen uiteindelijk komen tot een voorkeursalternatief voor een vernieuwde N284. Voor dit onderzoek hebben provincie en gemeenten ingenieurs- en adviesbureau Antea Group gekozen.

Voorkeursalternatief als resultaat

Een robuuste en toekomstbestendige N284 is nodig om fijn te kunnen (blijven) wonen en werken in de regio. Een (omvangrijke) investering in dit gebied vereist een keuze voor een passende, realistische oplossing voor de lange termijn, maar vraagt ook om het aanpakken van de knelpunten op de korte termijn. Bij de aanpak van de N284 houden de provincie en gemeenten rekening met de ontwikkeling van bedrijven en woningen in de regio en duurzaamheid. Naast het bestaande traject kijken de samenwerkingspartners ook naar oplossingen buiten dit gebied. Waardevolle informatie van mensen die in het gebied wonen en werken willen de partners graag ophalen om te verwerken in verschillende scenario’s voor de vernieuwde N284. Daar rolt uiteindelijk een voorkeursalternatief uit.

Inloopbijeenkomst

Op woensdagavond 3 juli organiseerden de samenwerkingspartners voor geïnteresseerden een inloopavond van 19.00 tot 21.00 uur bij Cultureel Centrum Den Herd in Bladel. Ruim 60 bezoekers kregen een presentatie over het project N284 en over de manier waarop het proces is georganiseerd. Daarna konden mensen bij verschillende tafels meer te weten komen over bijvoorbeeld onderzoek dat gedaan wordt, ruimtelijke ordening en andere regionale projecten die verband houden met de N284.

Deze (eerste) kans om te reageren en input te leveren voor de scenario’s werd goed aangegrepen. Goede gesprekken zijn gevoerd over de weg in zijn omgeving; verkeer, fiets, openbaar vervoer, Kempen, landschap, water werden daarbij veelvuldig genoemd. Daarbij konden mensen hun reacties noteren op een speciale website (www.N284.nl). Veel bewoners van de dorpen Hapert en Bladel gaven aan overlast te hebben van geluid en trillingen.

Een veel gestelde vraag ging over de reikwijdte van het project en een nieuwe aansluiting op de A67. De samenwerkingspartners werken aan de N284 vanwege groot onderhoud dat moet plaats vinden. Zij kijken daarbij in het gebied wat de beste oplossing is voor de vernieuwde weg. Het traject waar naar gekeken wordt is de N284 tussen Reusel (rotonde) via Bladel tot aan de aansluiting op de A67 bij het Kempisch bedrijvenpark. Een nieuwe aansluiting op de A67 hoort daar niet bij.

Meepraten en meedenken? Dat kan via www.n284.nl

Kon u niet bij de inloopavond aanwezig zijn, maar wilt u ook graag meepraten en meedenken over mogelijke oplossingen? Via de website www.N284.nl kunt u nog tot 31 augustus 2019 uw wensen of tips rondom de N284 kenbaar maken.

 

Aangepaste openingstijden gemeentehuis

Tijdens de vakantieperiode zijn de openingstijden van het Klant Contact Centrum (KCC) gewijzigd.

Van 8 juli tot en met 16 augustus is er geen avondopenstelling op woensdag en is het KCC geopend tot 16.00 uur. Van 22 juli tot en met 9 augustus geldt dit ook op maandag. Het gemeentehuis is tijdens de vakantieperiode geopend van 9.00 tot 17.00 uur.

 

Het festivalseizoen is begonnen: draag goede oordoppen!

Ieder jaar komen er 20.000 jongeren bij met gehoorschade. De meeste jongeren lopen gehoorschade op door het luisteren van harde muziek. Een piep of ruis in de oren is heel vervelend en kan blijvend zijn. Met de juiste maatregelen is gehoorschade te voorkomen.

Om het gebruik van oordoppen te stimuleren, en meer bekendheid te geven aan gehoorschade is voor carnaval een oordoppenautomaat in de hal van het gemeentehuis geplaatst. Hier is veelvuldig gebruik van gemaakt. De oordoppenautomaat in het gemeentehuis is inmiddels weer helemaal bijgevuld, dus voor € 4,- haalt u uw oordopjes met muziekfilter zodat u goed voorbereid naar een festival kunt.

Naar een festival de komende periode? Ga goed voorbereid op pad met deze tips:

• Draag goede oordoppen zowel bij het uitgaan of een concert of festival. Zorg voor oordoppen met een muziekfilter en een minimale beschermingswaarde van SNR 15. Schuimdoppen worden afgeraden. Deze worden vaak niet goed ingedaan en geven dan een vals gevoel van veiligheid. Bovendien vervormen ze de muziek en is het dan lastig om een gesprek te voeren.

• Sta niet te dicht bij de geluidsboxen.

• Roep niet in iemands oor.

• Las geluidspauzes in voor de oren. Na een muziekfestival of een avondje stappen hebben de oren echt tijd nodig om te herstellen.

• Download een app (bijvoorbeeld Safe Noise) om zelf het geluidsniveau in de gaten te houden.

• Beperk ook het volume van de muziekspeler, tv of radio en gebruik een volumebegrenzer.

 

Inspraak voorlopige uitkomsten milieueffectrapportage zonne- en windenergie de Kempen

De colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden maken bekend dat de milieueffectrapportage grootschalige zonne- en windenergie De Kempen met ingang van 22 juli tot en met 2 september 2019 (zes weken) voor iedereen ter inzage ligt.

Achtergrond en doelstelling

De Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden werken aan een toekomstbestendige omgeving. Het grootschalig opwekken van duurzame energie is daarvoor noodzakelijk. Dit gebeurt onder andere met grootschalige zonne- en windparken. Deze activiteiten leiden tot een verandering in het Kempische landschap. De Kempengemeenten werken daarom toe naar beleid en toetsingskaders voor grootschalige zonne- en windenergie.

Onderzocht wordt waar en onder welke voorwaarden zonne- en windparken het beste ontwikkeld kunnen worden. In december 2018 zijn de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek ‘grootschalige zonne- en windenergie in de Kempen’ bekendgemaakt. Dit haalbaarheidsonderzoek is gericht op wettelijke en technische belemmeringen. In 2019 is gestart met het uitvoeren van een milieueffectrapportage (planMER) en is een participatietraject gestart.

De gebieden voor grootschalige zonne- en windenergie die kansrijk bleken in het haalbaarheidsonderzoek worden getoetst op landschappelijke en milieukundige belemmeringen. Tegelijk is het gesprek gestart met verschillende belanghebbenden om open te praten over de kansrijke locaties, argumenten en kansen. Met inachtneming van de resultaten van de milieueffectrapportage en de resultaten van het participatieproces worden beleid- en toetsingskaders opgesteld over de locaties waar grootschalige zonneparken en windturbines kunnen worden gerealiseerd.

Milieueffectrapportage

De Kempengemeenten doorlopen een zorgvuldig proces voor de procedure tot beleidsvorming, mede door het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek, een milieueffectrapportage en het doorlopen van een participatieproces. Een milieueffectrapportage wordt opgesteld op grond van de Wet milieubeheer en het Besluit milieueffectrapportage. Een milieueffectrapportage heeft tot doel het milieubelang volwaardig en vroegtijdig in de plan- en besluitvormingsprocedure te betrekken. De procedure die gevolgd moet worden voor het planMER is vastgelegd in hoofdstuk 7 van de Wet milieubeheer. De milieueffectrapportage brengt de milieueffecten van grootschalige zonne- en windenergie in de Kempen in beeld voordat de vijfgemeenteraden een besluit nemen over het beleid en toetsingskaders voor mogelijke locaties voor zonne- en windenergie.

Door de milieueffecten van al deze locaties te onderzoeken kunnen de locaties tegen elkaar worden afgewogen. In de milieueffectenrapportage zijn nadrukkelijk nog geen keuzes gemaakt voor bepaalde locaties. Ook is het niet de bedoeling dat op alle locaties wind- en zonneparken ontwikkeld worden.

Met de milieueffecten in beeld en met de uitkomsten van het participatieproces kunnen de Kempengemeenten een weloverwogen keuze maken waar en onder welke voorwaarden grootschalige zonne- en/of windenergie gerealiseerd mag worden. Die keuze en voorwaarden worden opgenomen in de beleids- en toetsingskaders en worden eind 2019 behandeld in de vijf gemeenteraden van de Kempen. De Kempengemeenten hebben hierbij nadrukkelijk niet het doel om zo veel mogelijk locaties te realiseren.

Voor een zorgvuldige afweging bevat het rapport tevens alternatieve oplossingen met bijbehorende milieueffecten. De Kempengemeenten nemen de uitkomsten van het rapport mee in de overwegingen bij de vaststelling van het beleids- en toetsingskader.

Ter inzage

De milieueffectrapportage ligt van 22 juli tot en met 2 september 2019 voor iedereen ter inzage tijdens de openingstijden in de gemeentehuizen in Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden.

De voorlopige uitkomsten van het planMER zijn ook in te zien via de website www.zonenwindindekempen.nl

Over de milieueffectrapportage wordt advies ingewonnen bij de diensten van provincie Noord-Brabant die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van andere belangen die bij de ontwikkeling in het geding zijn. Ook wordt advies gevraagd aan de Commissie voor de milieueffectrapportage.

Inloopbijeenkomst

De projectgroep grootschalige zonne- en windenergie organiseert één inloopbijeenkomst in de Kempen, op dinsdag 20 augustus 2019 in Den Herd Emmaplein 4, 5531 HM te Bladel. U bent van harte welkom tussen 16.00 en 20.00 uur. Tijdens de bijeenkomst wordt informatie verstrekt en kunt u vragen stellen aan de medewerkers van de Kempengemeenten, de provincie Noord-Brabant en externe adviseurs over het project, de te volgen procedure en de milieueffectrapportage. U bent van harte welkom op een tijdstip dat u schikt. Aanmelden is niet nodig.

Reageren

Iedereen wordt gedurende de inzagetermijn in de gelegenheid gesteld om een reactie op de milieueffectrapportage te geven aan het college van burgemeester en wethouders van Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel- De Mierden. Omdat er in Kempenverband wordt samengewerkt, worden de reacties op één centraal punt verzameld, namelijk bij de gemeente Eersel. De reactie dient u bij voorkeur per e-mail in te dienen via gemeente@eersel.nl, ter attentie van mevrouw C. Koppen en onder vermelding van ‘Inspraakreactie voorlopige uitkomsten PlanMER wind en zon de Kempen’. Indien gewenst kunt u ook schriftelijk een reactie geven aan de colleges van burgemeester en wethouders, Gemeente Eersel, Postbus 12, 5520 AA Eersel.

Vervolgproces

De inspraakreacties op het milieueffectrapport worden beoordeeld en voorzien van een reactie in een Nota van beantwoording. Daarin staat of en op welke wijze de reactie wordt meegenomen in het definitieve planMER. Het haalbaarheidsonderzoek, het inzicht in de milieueffecten uit het planMER en de informatie die is verzameld tijdens het participatieproces vormen de basis voor de onderbouwing voor het beleid en de toetsingskaders voor grootschalige zonne- en windenergie dat naar verwachting in de periode van oktober tot en met december aan de vijf gemeenteraden ter vaststelling wordt aangeboden.

Voordat op specifieke locaties opwekking van grootschalige zonne- of windenergie wordt toegestaan, wordt voor de betreffende locatie een omgevingsvergunning voor onder andere de activiteit afwijking bestemmingsplan aangevraagd. Voor de aanvraag omgevingsvergunning wordt, op grond van de Wet milieubeheer en het Besluit milieueffectrapportage, met name bij ontwikkeling van windparken een bij de omgevingsvergunning behorende milieueffectrapportage (projectMER) opgesteld die dieper ingaat op milieueffecten op de specifieke ontwikkellocatie.

 

Werk in uitvoering door of in opdracht van de gemeente Bladel

Werk: Groot onderhoud asfaltverhardingen, Veilig Oord, Molenweg en De Vloed in Bladel.

Periode: week 18 t/m week 29.

Uitvoering: De Jong Zuurmond.

Werk: Herinrichting Ganzestraat en Nieuwstraat in Hapert.

Periode: week 20-2019 t/m week 12-2020.

Uitvoering: Aannemingsbedrijf van der Zanden.

Naar boven