Verordening tot wijziging van de APV van Noordwijk en Noordwijkerhout i.v.m. ondermijnende criminaliteit

Datum raadsvergadering : 25 juni 2019

Zaaknummer : 8187

Griffienummer :

 

De raad van de gemeente Noordwijk,

 

gelezen het voorstel van het college van 25 juni 2019,

 

gelet op artikel 149 Gemeentewet,

 

overwegende dat het wenselijk is voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit diverse bestuurlijke instrumenten te kunnen inzetten om te voorkomen dat criminelen grip krijgen of houden op legale structuren in de maatschappij,

 

overwegende dat in de huidige APV’s een essentieel artikel op het gebied van openbare orde ontbreekt waardoor de praktijk van de openbare ordehandhaving hiervan onvoldoende gewaarborgd is,

 

overwegende dat voor het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Den Haag het versterken van de lokale bestuurlijke aanpak tegen ondermijnende criminaliteit een belangrijk speerpunt is,

 

overwegende dat de voorgestelde wijziging ervoor zorgt de gemeente een rol kan spelen bij de bestuurlijke aanpak van ondermijnende criminaliteit,

 

BESLUIT:

 

Vast te stellen de navolgende verordening tot wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening Noordwijk 2017 (eerste wijziging) alsmede de Algemene plaatselijke verordening Noordwijkerhout 2010 (zevende wijziging).

 

  • I.

    Na afdeling 9 komt een nieuwe afdeling, genaamd Afdeling 9A. Voor publiek openstaande gebouwen, waarin een bepaling wordt opgenomen, luidende als volgt:

  •  

  • Artikel 2:38a Sluiting overlastgevende voor het publiek openstaande gebouwen

    • 1.

      De burgemeester kan, indien zulks naar zijn oordeel in het belang van de openbare orde of ter voorkoming of beperking van overlast of nadelige beïnvloeding van het woon- of leefklimaat is vereist, de gehele of gedeeltelijke sluiting bevelen van een voor het publiek openstaand gebouw - niet zijnde een openbare inrichting of seksinrichting - of een bij dat gebouw behorend erf, een perceel of perceelsgedeelte of enige andere ruimte, niet zijnde een woning die als zodanig in gebruik is.

    • 2.

      De burgemeester maakt de sluiting bekend door het aanbrengen van een afschrift van zijn bevel op of nabij de toegang van het voor het publiek openstaande gebouw of het bij dat gebouw behorende erf, het perceel of perceelsgedeelte of de ruimte. De sluiting treedt in werking op het moment dat bedoeld afschrift is aangebracht.

    • 3.

      Eenieder is verplicht toe te laten dat het in het tweede lid bedoelde afschrift wordt aangebracht en aangebracht blijft, zolang de sluiting van kracht is.

    • 4.

      Het is de rechthebbende op en de beheerder van het gebouw, erf, perceel of perceelsgedeelte of de ruimte waarvoor een bevel als bedoeld in het eerste lid geldt, verboden daarin bezoekers toe te laten of te laten verblijven, zolang de sluiting van kracht is.

    • 5.

      Het is eenieder verboden een overeenkomstig het eerste lid gesloten gebouw, erf, perceel of perceelsgedeelte of enige andere ruimte te bezoeken of als bezoeker daarin te verblijven.

    • 6.

      Op aanvraag van een belanghebbende kan: a. een sluiting voor onbepaalde duur door de burgemeester worden opgeheven, wanneer naar zijn oordeel voldoende garanties aanwezig zijn, dat geen herhaling van de feiten of gedragingen die tot sluiting hebben geleid, zal plaatsvinden; b. een sluiting door de burgemeester worden opgeheven wanneer later bekend geworden feiten en omstandigheden hiertoe aanleiding geven en naar zijn oordeel voldoende garanties aanwezig zijn dat geen herhaling van de feiten of gedragingen die tot sluiting hebben geleid, zal plaatsvinden.

  • II.

    De wijziging van voornoemde verordeningen treedt in werking op de eerste dag na de voorgeschreven bekendmaking.

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 25 juni 2019.

J.H.M. Hermans-Vloedbeld

,voorzitter

M.R. Fabbricott

,griffier

Naar boven