Informatieve artikelen gemeente Bladel, week 25 – 2019

 

Succesvolle eerste informatiemarkt ‘Kansen in het Buitengebied’

Met ruim honderd bezoekers en talloze positieve reacties was de informatiemarkt over en voor het buitengebied van de gemeente Bladel een zeer geslaagd evenement.

Er is veel gaande in het buitengebied. Niet alleen voor agrarisch ondernemers, die nu voor keuzes komen te staan omtrent de toekomst van hun bedrijf, maar ook voor particulieren en voormalig ondernemers valt er wat te kiezen. Verder staat het asbestverbod dan wel op losse schroeven, maar alsnog willen veel mensen van hun asbest dak af. Ook wordt het voor veel mensen steeds interessanter om aan natuurinclusief ondernemen te doen.

Voor veel initiatiefnemers is het onduidelijk waar te beginnen en hoe de wirwar van regelgeving, organisaties en subsidies in elkaar steekt. Op de informatiemarkt vonden veel mensen antwoord op hun vragen en inspiratie om aan de slag te gaan. Naast de gemeente Bladel stonden organisaties ANV Kempenland, Agrifirm, Brabants Landschap, Provincie Noord-Brabant, Rabobank De Kempen, Sloopschakel, Team VABimpuls, Van Dun Advies BV, VTH De Kempen, Waterschap De Dommel en ZLTO voor bezoekers klaar.

Heeft u de informatiemarkt gemist, maar wilt u wel graag in gesprek over uw locatie? U bent van harte welkom om contact op te nemen via info@bladel.nl of 0497-361636. Bent u (voormalig) agrariër en wilt u liever een vertrouwelijk gesprek en/of weet u nog niet wat u met uw locatie wilt, dan kunt u contact opnemen met vertrouwenspersoon Hans van den Biggelaar via hans@beeckk.com of 06 - 12 97 07 57.

 

Gemakkelijker slopen en asbest saneren met het project ‘Sloopschakel’

Op de informatiemarkt ‘Kansen in het Buitengebied’ van 5 juni is het project ‘Sloopschakel’ in de gemeente Bladel gelanceerd.

Dit project is bedoeld voor eigenaren (particulieren en ondernemers) van stallen en schuren, al dan niet met asbest dak, die dit dak of het hele gebouw willen saneren. Het project maakt het proces voor u eenvoudiger dan wanneer u hier zelf mee aan de slag gaat.

Het project wordt uitgevoerd door Sloopschakel. Deze organisatie werkt in opdracht van de Provincie en richt zich op gebouweigenaren, overheden en lokale bedrijven. Zij zorgen op een slimme en professionele manier voor het duurzaam slopen van uw gebouwen en verzorgen indien nodig binnensaneringen van asbest en asbestdaken. Er zijn talloze opties, waaronder het plaatsen van zonnepanelen. Sloopschakel is uw aanspreekpunt en coördinator voor al het regelwerk. Van de sloper tot vergunningen en het asbestvrijgavebureau. Hiervoor vragen ze een vaste prijs, zodat u vooraf weet waar u aan toe bent.

 

Sloop van een vrijkomende agrarische bebouwing – VAB en dakrenovatie op hetzelfde perceel in één is ook mogelijk. Door de combinatie van de dakvervanging en de sloop rekentool worden de totaalkosten direct inzichtelijk.

Via de website www.sloopschakel.nl kunt u direct en vrijblijvend uw kosten berekenen. Meer weten? Neem dan contact op met Sloopschakel via 088 - 588 6377 of info@sloopschakel.nl, of de gemeente via 0497-361636 of info@bladel.nl.

 

Belangrijke stap naar nieuwe supermarktlocatie voor centrum Bladel

Gemeente Bladel, eigenaren Posthof en ABN AMRO en eigenaar supermarkt Gindrapassage tekenen voor de toekomst van centrum Bladel.

Op vrijdag 7 juni 2019 ondertekenden de eigenaren van de Posthof en ABN AMRO, de eigenaar van de supermarkt aan de Gindrapassage en de gemeente Bladel een intentieovereenkomst. Deze overeenkomst staat in het teken van een nieuwe supermarktlocatie voor maximaal twee supermarkten in het centrum van Bladel. Samen onderzoeken ze vanaf nu of de huidige supermarkt verplaatst kan worden van de Gindrapassage naar de locatie (voormalige) Posthof en (voormalige) ABN AMRO gebouw aan de markt. Een belangrijke stap richting het vernieuwde centrum, in lijn met de visie die de gemeenteraad op 20 december 2018 heeft vastgesteld.

Intensieve gesprekken

Met deze stap geven deze partijen aan serieus werk te willen maken van een goed bereikbare en aantrekkelijke supermarktlocatie. De opdracht is nu om de betrokken locaties, de (voormalige) Posthof en het (voormalig) ABN AMRO gebouw, te herontwikkelen tot supermarkt met woningen op de verdiepingen. Daarbij wordt ook gekeken naar een nieuwe bestemming voor de bestaande supermarkt aan de Gindrapassage.

“Hoewel het gaat om een intentieovereenkomst en geen definitief besluit, hebben we vandaag een belangrijke stap voorwaarts gezet naar een vernieuwd centrum voor Bladel. De ruimte voor detailhandel is beperkt. Daarom kiezen we voor maximaal twee supermarkten in het centrum van Bladel. Met het positioneren van de nieuwe supermarkt aan de rand van het winkelgebied, versterken we het centrum. Dat past binnen het toekomstbeeld waar de gemeenteraad voor heeft gekozen met het vaststellen van de centrumvisie ‘Onderneem de Next Economy ’ in december. Ik ben dan ook blij met de ondertekening van deze intentieovereenkomst. Hiermee laten we zien dat we de schouders eronder zetten en samen aan de slag willen.” Aldus Wethouder Fons d’Haens.

Vastgestelde visie: ‘Onderneem de Next Economy

Op 20 december 2018 heeft de gemeenteraad unaniem gekozen om verder te gaan met de visie ‘Onderneem de next Economy’, die na een intensief en interactief voortraject met inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden tot stand is gekomen. De intentieovereenkomst vormt de eerste concrete stap voor de uitvoering van deze visie.

WVK-groep en ISD de Kempen gaan samen verder als KempenPlus

Vanaf 1 juli 2019 gaan WVK-groep en ISD de Kempen samen verder als KempenPlus. Dit is het nieuwe participatiebedrijf van de Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-de Mierden. De dienstverlening verandert verder niet.

 

Waarom samen verder?

Door de vorming van het participatiebedrijf spelen de Kempengemeenten in op de Participatiewet. Als gevolg van deze wet is de gemeentelijke verantwoordelijkheid op het terrein van werk en participatie toegenomen. Gemeenten dragen dus meer verantwoordelijkheid om inwoners met een grote(re) afstand tot de arbeidsmarkt aan de juiste werkplek te helpen. Echter nemen tegelijkertijd de daarvoor vanuit het rijk beschikbaar gestelde budgetten af. Met de vorming van KempenPlus willen de betrokken gemeenten een toekomstbestendige uitvoering realiseren.

Wat doet KempenPlus ?

KempenPlus helpt de inwoners van de Kempengemeenten, die daar ondersteuning bij nodig hebben, om terug aan het werk te gaan. Voor de cliënten die niet kunnen werken, wordt er een andere vorm van participatie gezocht. En als het nodig is, worden cliënten met een uitkering aan een (tijdelijk) inkomen geholpen.

De inwoners van de gemeenten herkennen KempenPlus straks wellicht het beste aan de groen-medewerkers die dagelijks de openbare ruimte onderhouden. Naast hen zijn er nog vele medewerkers werkzaam bij Kempische bedrijven of in het KempenPlus bedrijf in Bladel. Met circa 800 medewerkers is KempenPlus één van de grootste werkgevers in de regio.

De dienstverlening voor WMO en schuldhulpverlening gaat niet mee van ISD naar KempenPlus. Deze wordt vanaf 1 juli samen met Jeugdzorg uitgevoerd door de nieuwe afdeling Maatschappelijke Dienstverlening van de Samenwerking Kempengemeenten.

 

Oirschot

KempenPlus gaat voor de dienstverlening op het gebied van werk & inkomen ook aan de slag voor de inwoners van Oirschot. Voor de sociale werkvoorziening blijft Oirschot samenwerken met WSD in Boxtel.

Nieuwe gegevens

Het adres van KempenPlus is Raambrug 8 in Bladel. Dit is het gebouw waar momenteel WVK-groep gevestigd is. Het nieuwe telefoonnummer is 0497-331200.

 

Het Werkplein De Kempen gaat verhuizen.

Per donderdag 20 juni 2019 verhuist het Werkplein De Kempen van de Markt in Bladel naar Raambrug 8 in Bladel.

Aanleiding verhuizing

De aanleiding voor de verhuizing is de vorming van het nieuwe Participatiebedrijf voor de Kempengemeenten. Vanaf 1 juli 2019 gaan een deel van ISD de Kempen en WVK-groep samen verder als KempenPlus. Als gevolg van deze samenvoeging worden alle diensten gecentraliseerd op één locatie. Door de kortere lijntjes zullen de cliënten en doelgroepmedewerkers beter geholpen kunnen worden.

Werkplein De Kempen

Werkplein De Kempen is een samenwerking tussen KempenPlus en UWV. Ook Ster College, MEE, Vrijwilligersbureau Bladel, uitzendbureaus en het voortgezet speciaal onderwijs zijn nauw betrokken.

 

Dienstverlening verandert niet

Behalve dat het Werkplein naar een andere locatie verhuist, verandert de dienstverlening niet. Inwoners van de Kempengemeenten kunnen nog steeds terecht voor vragen over werk en inkomen, bijvoorbeeld als men werkloos dreigt te worden of als men een uitkering aan wilt vragen.

Nieuwe gegevens

Het nieuwe adres van het Werkplein is Raambrug 8 in Bladel. Dit is het gebouw waar momenteel WVK-groep gevestigd is. Het nieuwe telefoonnummer is 0497-33 12 00. Het telefoonnummer van UWV blijft 088-89 89 294. Als gevolg van de verhuizing is het mogelijk dat de bereikbaarheid van 17 t/m 19 juni 2019 minder goed is. Vanaf donderdag 20 juni 2019 is het Werkplein De Kempen weer volledig operationeel.

 

Netersel viert haar 800 jarig bestaan!

Eén ding is zeker; Netersel bestaat ten minste 800 jaar en dat wordt het hele jaar gevierd met vele activiteiten in het dorp. In het feestweekend van 21, 22 en 23 juni staat er een bomvol en gevarieerd programma op de planning.

Dit jubileum moet met iedereen gevierd worden en daarom zijn niet alleen de inwoners van Netersel, maar iedereen die zich verbonden voelt met Netersel van harte welkom!

De officiële opening start op vrijdag 21 juni 2019 om 19.00 uur bij De Poel in Netersel. Op zaterdag 22 juni staan er allerlei verschillende activiteiten gepland, van een zeepkistenrace tot een buitenbeurs met workshops van lokale ondernemers en het analyseren van verborgen schatten. In de avond wordt een blijvende herinnering aan het jubileum van C.V. de Buntstèkers onthuld en daarna wordt er een groot feest gebouwd.

Op zondag 23 juni staat de Koai Dampen Rit en het Koai Dampen Kienen op het programma. Twee activiteiten om bij te komen van de feestavond, op de manier die het best bij uw favoriete zondagochtend past. Sportief en actief op de fiets of lekker ontspannend een bingo spelen op de brink. Daarna wordt gezamenlijk gegeten van eigen en elkaars meegebrachte lunch. Het programma wordt afgesloten met een optreden van PUUR Poporkest.

U kunt aan alle activiteiten deelnemen, voor de zeepkistenrace en de jubileum-escaperoom is aanmelden verplicht. Bij alle andere activiteiten kunt u gewoon aan sluiten. Bent u benieuwd naar meer informatie of wilt u zich aanmelden? Ga dan naar www.depoel-netersel.nl/800. .

 

100% Bob, 0% op

Promotieteam BOB op de Kermis in Hapert

Zaterdag 22 juni gaat het BOB-promotieteam van Veilig Verkeer Nederland naar de kermis in Hapert. Het project BOB is gericht op jongeren en alcohol in het verkeer. BOB is één van de vijf projecten in kader van de Brabantse verkeersveiligheids-campagne ‘Help Brabant op weg naar Nul verkeersdoden’. Met BOB willen de gemeenten in Brabant bezoekers van evenementen meer bewust maken van hun eigen verantwoordelijkheid in het verkeer.

Evenementen

Het promotieteam gaat de komende maanden in Noord-Brabant naar verschillende evenementen. Het team spreekt bezoekers aan over de BOB-actie, maken de “100% BOB, 0% op” afspraak en nemen blaastesten af bij vertrekkende bezoekers. Bij de rijsimulator kunnen bezoekers veilig ervaren wat het verschil is tussen nuchter rijden en onder invloed rijden. Eerst wordt een traject nuchter gereden en daarna krijg je een speciale alcoholbril op. U zult versteld staan van het verschil! Daarnaast geeft het promotieteam voorlichting over de betekenis van de BOB-boodschap en stimuleren ze de bezoekers om zich aan te sluiten bij de BOB-community op Facebook.

100% BOB, 0% op

De bezoekers kunnen zelf veel doen om hun eigen veiligheid in het verkeer te verbeteren. De BOB-campagne richt zich op bestuurders die met de auto naar uitgaansgelegenheden gaan. De BOB drinkt geen alcohol als hij nog moet rijden. Hij of zij blijft nuchter en kan daardoor zijn of haar vrienden veilig thuisbrengen met de auto. Het doel van de campagne is het rijden onder invloed terug te dringen en zo de verkeersveiligheid te verhogen.

Over ‘NUL Verkeersdoden Brabant’

Met de campagne ‘Brabant gaat voor NUL Verkeersdoden’ vraagt de provincie samen met haar partners aandacht voor bewustwording in het verkeer in Noord-Brabant. Gezamenlijk wordt er gewerkt aan de bekendheid van de campagne en worden er praktische en aantrekkelijke acties georganiseerd om daadwerkelijk gedragsverandering bij Brabanders in het verkeer te stimuleren. BOB is één van deze acties. NUL Verkeersdoden Brabant is te volgen via twitter @nvdbr, facebook /nulverkeersdodenbrabant en op www.nulverkeersdodenbrabant.nl

Shotgun: belangrijke rol voor bijrijder in het verkeer

Shotgun promotieteam op Kermis in Hapert

Op zondag 23 juni staat het Shotgun-promotieteam van Veilig Verkeer Nederland op de Kermis in Hapert. Het project Shotgun is gericht op jongeren en afleiding in het verkeer. Het promotieteam van Shotgun bezoekt evenementen in Brabant om jongeren duidelijk te maken hoe belangrijk de rol van de bijrijder is om de veiligheid tijdens het autorijden te verbeteren.

Shotgun : more than just a seat

Jonge bestuurders en hun bijrijders zijn vaker slachtoffer van een auto-ongeval dan meer ervaren automobilisten. Afleiding speelt hierbij een grote rol. Veilig Verkeer Nederland ziet niets liever dan dat deze ongeval cijfers dalen en voert daarvoor sinds 2010 de campagne Shotgun. In de VS is Shotgun al bekend en wordt er onder jongeren gestreden om deze best seat of the car. Veilig Verkeer Nederland koppelt daar verantwoordelijkheden aan. De Shotgun is degene die op de bijrijderstoel zit en die ervoor zorgt dat de chauffeur minder snel afgeleid kan worden. De Shotgun neemt de telefoon aan, bedient de navigatie, verzorgt de muziek, zorgt ervoor dat vrienden achterin de chauffeur niet afleiden en zegt er wat van als er riskant gereden wordt.

Kermis in Hapert

Om Shotgun onder de aandacht te brengen bij jongeren tussen de 16 en 24 jaar bezoekt het promotieteam van Veilig Verkeer Nederland de komende maanden in Brabant verschillende evenementen. Het promotieteam gaat op 23 juni naar de Kermis in Hapert. Daar spreken ze de bezoekers aan om de Shotgun aanpak te promoten onder de doelgroep.

 

Virtual reality

Om jongeren te wijzen op de risico’s van afleiding in de auto en het elkaar aanspreken op gevaarlijk rijgedrag is er een virtual reality game Shotgun ontwikkeld. Deze virtual reality game laat jongeren een uitdagende game spelen, maar tegelijkertijd iets leren over hun rol in de auto. Shotgun 360 is te downloaden als app voor IOs en Android toestellen.

Jonge automobilisten en hun passagiers

Van alle overleden autopassagiers valt meer dan een derde in de leeftijd van 10 tot 24 jaar. Het merendeel hiervan overlijdt in een auto met een 18- tot 24-jarige achter het stuur. Feit is dat jonge bestuurders een verhoogd risico hebben in het verkeer door hun mentale onvolwassenheid en gebrek aan ervaring. Daarnaast is er een extra risico wanneer jongeren samen in een auto rijden. Behalve dat er (groeps)druk uit kan gaan van passagiers, kunnen passagiers met hun aanwezigheid en gedrag de onervaren bestuurder (onbewust) sterk afleiden.

Meer informatie over Shotgun kunt u vinden via www.shotgun.nl en facebook.com/shotgunnl.

 

Wordt ook vrijwilliger bij de brandweer!

Veiligheid voor iedereen in de gemeente Bladel, dat is waar de gemeente naar streeft, maar daar is uw hulp bij nodig.

Naast het nemen van voorzorgsmaatregelen in het verkeer en thuis, kunt u ook helpen door een actieve rol te nemen op het gebied van (brand)veiligheid. De brandweer in Bladel en Hapert is op zoek naar mannen en vrouwen tussen de 18 en 45 jaar die willen en kunnen helpen in het geval van een brand of ongeval.

Zeker als u doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel hebt, kan de brandweer u goed gebruiken als vrijwilliger. Het is werk dat u naast uw dagelijkse bezigheden doet en voor het brandweerwerk dat u doet, ontvangt u een vergoeding. De opleiding tot brandweerman/-vrouw wordt volledig verzorgd en betaald.

Vragen?

Wilt u meer weten over de brandweer? Op www.brandweer.nl kunt u meer inhoudelijke informatie vinden over het werk bij de brandweer. Daarnaast kunt u contact opnemen met Tom van Dooren , beroepsbrandweer Bladel/Hapert, via tomvandooren@vrbzo.nl.

 

Werk in uitvoering

door of in opdracht van de gemeente Bladel

 

Werk: Rioolwerkzaamheden t.h.v . Hallenstraat 20 in Bladel

Periode: week 27.

Uitvoering: Donders B.V.

 

Werk: Groot onderhoud asfaltverhardingen, Veilig Oord, Molenweg en De Vloed in Bladel.

Periode: week 18 t/m week 29.

Uitvoering: De Jong Zuurmond.

 

Werk: Herinrichting Ganzestraat en Nieuwstraat in Hapert.

Periode: week 20-2019 t/m week 12-2020.

Uitvoering: Aannemingsbedrijf van der Zanden.

 

 

Naar boven