Ontwerp verkeersbesluit fietsen toestaan op de voetpaden rondom de scholen Koningshof, te Pijnacker

 

Van toepassing zijnde wetsartikelen

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten.

 

De te plaatsen verkeerstekens en maatregelen ter regeling van het verkeer zijn gebaseerd op het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV 1990).

 

Gevolgde procedure

Voor dit voorgenomen besluit volgen we de uniforme openbare voorbereidingsprocedure conform afdeling 3.4 van de Awb. Na openbare kennisgeving van het voorgenomen besluit ligt het ontwerpbesluit 6 weken ter inzage en kunnen belanghebbenden een zienswijze indienen. Binnen 12 weken na kennisgeving zullen we op grond van de zienswijzen een definitief besluit nemen. Hiertegen kunnen in beginsel alleen belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend in beroep gaan. De bezwaarmogelijkheid vervalt.

 

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is overleg gepleegd met de politie Eenheid Den Haag, afdeling infrastructuur team Advies en Analyse. De  politie Eenheid Den Haag heeft positief geadviseerd.

 

Doelstelling(en) van dit besluit

  • 1.

    het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • 2.

    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • 3.

    het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer; 

    Overwegende dat:

  • 1.

    De paden rondom de scholen Duivestein binnen de bebouwde kom liggen en tevens binnen een verblijfsgebied.

  • 2.

    De paden binnen het gebied liggen dat globaal begrensd wordt door Het Baken, Duivestein, Regge en Krammer.

  • 3.

    Binnen dit gebied drie scholen gevestigd zijn, namelijk de Johannesschool, De Tweemaster en de Casaschool.

  • 4.

    Binnen dit gebied de fietsenstallingen van de scholen gesitueerd zijn en dat deze alleen via de wandelpaden te bereiken zijn.

  • 5.

    De paden voldoende breedte hebben om het fietsen op deze paden toe te laten.

  • 6.

    Het niet gewenst is dat ook scooters gebruik kunnen maken van deze wandelpaden vanwege het snelheidsverschil.

  • 7.

    In het Fietsplan 2016 aangegeven is dat de scholen door middel van een fietspad (Het Bakenpad) zouden worden aangesloten op het fietsnet.

  • 8.

    Het aanleggen van een apart fietspad ruimtelijk niet mogelijk is en financieel zeer kostbaar is.

  • 9.

    Het omwille van het bevorderen van het fietsgebruik naar school en het terugdringen dat kinderen met de auto naar school worden gebracht, gewenst is dat op de wandelpaden fietsen wordt toegestaan.

  • 10.

    Het vanwege het medegebruik door voetgangers beter is om het fietsen op deze paden mogelijk te maken waardoor de fietsers rekening moeten houden met de voetgangers.

  • 11

    Er al regelmatig over de wandelpaden wordt gefietst.

  • 12

    Er overleg is geweest met de scholen en dat zij positief staan tegenover het toelaten van het fietsen op de wandelpaden.

  • 13

    Er overleg geweest is met de bewonersvereniging waarbij zij hun zorgen hebben uitgesproken. Deze zorgen hebben betrekking op de verwachte toename van het fietsgebruik en dat er minder voorzichtiger wordt gefietst.

  • 14

    Door de zorgen van de bewonersvereniging moet er meer aandacht komen voor de voetgangers. Hiervoor zal naast de tekst “fietsen toegestaan” ook “als gast” worden toegevoegd om de benadrukken dat de fietser te gast is op het voetpad. Dit wordt ook toegepast bij een fietsstraat waar de auto te gast is op het fietspad.

  • 15

    Dat ook op de aansluitende paden via Het Baken, Duivestein, Regge en Krammer het fietsen wordt toegestaan.

 

Gelet op het bovenstaande,

Besluiten wij:

 

  • 1.

    tot het instellen van voetpaden rondom de scholen Duivestein (en de vier aansluitende verbindingen; Het Baken. Duivestein, Regge en Krammer), waarbij het fietsen is toegestaan;

  • 2.

    tot het plaatsen van het verkeersbord G7 met een onderbord “fietsen als gast toegestaan” bij alle voetpaden rondom de scholen, conform bijlage I van het RVV’90. 

    één en ander zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende en als zodanig gewaarmerkte tekening 18INT02411.

     

    Indienen zienswijze(n)

    Het ontwerp-verkeersbesluit met de daarop betrekking hebbende stukken ligt met ingang van 15 februari 2018 tot en met 29 maart 2018 ter inzage op het gemeentehuis en op internet (www.pijnacker-nootdorp.nl). Belanghebbenden hebben de mogelijkheid om tijdens de inzagetermijn hun zienswijze(n) in te dienen. Dit kan zowel schriftelijk als mondeling. Schriftelijke zienswijzen richt u aan: het college van Pijnacker-Nootdorp, Postbus 1, 2640 AA Pijnacker of info@pijnacker-nootdorp.nl. U wordt verzocht in uw brief of in uw e-mail het woord “Zienswijze fietsen op paden rondom scholen Duivestein ” te vermelden. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze moet u tijdig een afspraak maken met de behandelend ambtenaar dhr. D.J. van Zoomeren via telefoonnummer 14 015.

     

    Na afloop van de zienswijzeperiode zal een reactienota worden opgesteld. De reactienota bevat tenminste een overzicht van de gevolgde procedure, een weergave van de zienswijzen en de reactie op deze zienswijzen. De reactienota wordt samen met een voorstel aan het college van burgemeester en wethouders voorgelegd voor het nemen van een definitief verkeersbesluit.

     

    Voor nadere informatie over het bovenstaande kunt u contact opnemen met  dhr. D.J. van Zoomeren van de afdeling Wijkzaken, Stafbureau team Verkeer, telefoonnummer 14015.

    Bijlage(n):

    1- bordentekening 18INT02411

    •  

     

    •  

       

     

Pijnacker, 30 januari 2017

 

Hoogachtend,

het college van Pijnacker-Nootdorp

Voor deze,

C.W. van Wijk

het hoofd van de afdeling Wijkzaken

Naar boven