Subsidieregeling non-formele educatie Midden Gelderland

 

Op 23 januari 2018 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Arnhem besloten deSubsidieregeling non-formele educatie Midden Gelderlandmet terugwerkende kracht per 1 januari 2018vast te stellen (zaaknummer 213055). Tegelijkertijd is de op 1 januari 2018 geldende subsidieregeling non-formele taal Midden Gelderland ingetrokken.

 

Artikel 1 Begripsbepalingen

a. Contactgemeente: een door het ministerie aangewezen gemeente op grond van artikel 2.3.1 lid 2 van de WEB;

b. deelaspecten van de eindtermen van de WEB: zoals bedoeld in de Regeling eindtermen educatie 2013;

c. non-formele educatie: niet diplomagerichte educatie van taal-, reken- en digitale vaardigheden, maar wel gericht op deelaspecten van de eindtermen WEB. Aanbieders van non-formele educatie hebben geen diploma-erkenning nodig;

d. regio Midden-Gelderland: deelnemende gemeenten binnen deze regio zijn: Arnhem, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar

e. Portefeuillehoudersoverleg Onderwijszaken Midden Gelderland: het overleg van wethouders van deelnemende gemeenten die Onderwijs in hun portefeuille hebben.

f. SiSa: Single information Single audit;

g. WEB: Wet educatie en beroepsonderwijs.

 

Artikel 2 Activiteiten

1. Deze regeling is van toepassing op activiteiten met betrekking tot het non-formele aanbod in de regio Midden-Gelderland.

2. Het non-formele aanbod bestaat uit educatie op het gebied van taal en/of rekenen en/of digitale vaardigheden.

3. Subsidieaanvragen kunnen alleen betrekking hebben op bestaande of nieuwe non-formele taal- of rekeneducatie voor inwoners binnen de context van de doelstellingen die zijn geformuleerd in het educatieprogramma regio Midden-Gelderland.

4. De activiteit levert een bijdrage gericht op de deelaspecten van de eindtermen van de WEB in relatie tot één of meerdere leefgebieden.

 

Artikel 3 Subsidieplafond

Het subsidieplafond wordt jaarlijks in december door de contactgemeente voor het daaropvolgende jaar per subregio vastgesteld. Dit gebeurt op advies vanuit het Portefeuillehoudersoverleg Onderwijszaken Midden Gelderland. Op 1 april worden nog niet toegekende budgetten uit de subregio's samengevoegd tot één regionaal budget. Deze wordt door de contactgemeente bekend gemaakt.

 

Artikel 4 De aanvraag

1. Aanvragen worden beoordeeld door de contactgemeente op volgorde van binnenkomst per subregio, en per 1 april op regionale volgorde van binnenkomst. Dit gaat in op het moment dat de aanvraag volledig is. De dagstempel van binnenkomst bij de contactgemeente is hierbij bepalend.

2. De subsidieaanvrager maakt bij indiening van de aanvraag bij voorkeur gebruik van een door of namens het college van de contactgemeente vast te stellen en te verstrekken formulier.

3. Binnen 4 weken na indiening van de aanvraag besluit het college van de contactgemeente. Binnen 2 weken na het besluit verzendt het college de beschikking.

Artikel 5 Eisen en criteria

1. Om in aanmerking te komen voor een subsidie moet er sprake zijn van een aantoonbare samenwerking van tenminste twee organisaties met rechtspersoonlijkheid. Alle deelnemende organisaties dienen de aanvraag te ondertekenen.

2. Aanvragen kunnen jaarlijks worden ingediend van 1 januari tot 1 juni. Tot 1 april geldt de indeling per subregio en de bijbehorende subsidieplafonds, vanaf 1 april kan (opnieuw) een aanvraag regionaal worden ingediend.

3. De activiteiten waarvoor subsidie is aangevraagd dienen uitgevoerd te worden in hetzelfde jaar als waarin de subsidieaanvraag is gedaan.

4. De aanvraag dient te zijn voorzien van een positief advies van de kerngroep in de subregio waar de activiteit uitgevoerd wordt.

5. De aanvrager is bereid kosteloos medewerking te verlenen aan onderzoek naar de kwaliteit en de resultaten van de taaleducatie.

6. In de aanvraag dient een integrale kostprijs per cursist en een totale kostprijs voor de activiteit te worden opgenomen.

7. In de aanvraag dient het doel en de opbouw van de activiteit aangegeven te worden.

8. In de aanvraag dient te worden aangegeven op welke wijze de voortgang en ontwikkeling van de deelnemers wordt bijgehouden.

 

Artikel 6 Hoogte van subsidie

Aanvragen voor subsidie kunnen worden gehonoreerd tot een maximum van € 1.750,- per cursist per traject.

 

Artikel 7 Betaling

Op basis van een verleende subsidie kan door het college van de contactgemeente een voorschot van 100% worden verstrekt.

 

Artikel 8 Weigeringsgronden

Subsidie kan, naast de in artikel 4:25 en 4:35 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 10 van de Algemene Subsidieverordening Arnhem genoemde gevallen, in ieder geval worden geweigerd indien gegronde reden bestaat om aan te nemen dat de activiteiten blijkens de ingediende begroting een onvoldoende betrouwbare financiële basis hebben.

 

Artikel 9 Verantwoording

1. Bij een toegekende subsidie van € 2.500 of meer dient de subsidieontvanger uiterlijk op 15 januari na het jaar waarvoor de subsidie was toegekend een aanvraag tot vaststelling van de subsidie in bij het college van de contactgemeente.

2. De subsidieontvanger maakt voor de vaststelling bij voorkeur gebruik van een door het college van de contactgemeenten vast te stellen en te verstrekken formulier.

3. Het college van de contactgemeente neemt voor de accountantscontrole van de SiSa-verantwoording een besluit op de aanvraag tot vaststelling en uiterlijk binnen 6 weken na indiening van de aanvraag tot vaststelling. Binnen 3 weken na het besluit verzendt het college van de contactgemeente de beschikking.

 

Artikel 10: Afwijkingsmogelijkheid

Het college van de contactgemeente kan na afstemming met het Portefeuillehoudersoverleg Onderwijszaken Midden Gelderland ten gunste van een aanvrager afwijken van één of meerdere bepalingen van deze regeling.

 

Artikel 11: Evaluatie en monitoring

Deze regeling wordt jaarlijks geëvalueerd; eerstvolgend november 2018.

 

Artikel 12: Inwerkingtreding

Deze regeling treedt op 1 januari 2018 in werking.

 

Artikel 13: Citeerregel

Deze regeling wordt aangehaald als: "Subsidieregeling non-formele Educatie regio Midden-Gelderland"

 

Arnhem, 23 januari 2018,

Het college van burgemeester en wethouders van Arnhem

De secretaris, de burgemeester

Naar boven