Baby-uitzet

Het college van burgemeester en wethouders van Almere,

 

BESLUIT:

 

vast te stellen de navolgende beleidsregels 'Baby-uitzet'

onder intrekking van de richtlijn 'Baby-uitzet'

 

Deze beleidsregel treedt in werking op de dag na hun bekendmaking.

 

De kosten van een babyuitzet behoren tot de incidenteel voorkomende algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan. Deze kunnen worden voldaan uit een inkomen ter hoogte van de toepasselijke uitkering algemene bijstand door middel van reservering dan wel gespreide betaling achteraf. Dit betekent dat er in beginsel geen bijstandsverlening mogelijk is voor deze kosten.

Wanneer wél bijzondere bijstand voor een babyuitzet?

Als er geen lening bij een bank kan worden afgesloten of uit de schuldensituatie overduidelijk blijkt dat een aanvraag bij de bank geen kans van slagen heeft. In eerste instantie in de vorm van een lening. Mocht dat tot onoverkomelijke bezwaren leiden, dan om niet.

Volgens het KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen) is het middelste trimester van de zwangerschap de beste tijd om de babykamer in te richten. Aan het eind van de zwangerschap mag een vrouw niet meer tillen en sjouwen. De aanvraag voor een babyuitzet kan worden ingediend vanaf de 4e maand.

 

In onderstaande beschreven omstandigheden kan de babyuitzet altijd om niet verstrekt worden, als aan overige criteria wordt voldaan en er geen financiële draagkracht is.

  • geboorte van een meerling (vanaf het tweede kind)

  • een onvrijwillige zwangerschap ten gevolge van een zedenmisdrijf

  • hogere kosten ten gevolge van medische complicaties.

In zeer bijzondere gevallen waar het wenselijk kan zijn dat begeleiding bij de aanschaf van de babyuitzet noodzakelijk is zal bij de toekenning van bijstand bij voorkeur tot rechtstreekse betaling aan de leverancier moeten worden overgegaan (machtiging van de klant is daartoe nodig).

Voor actuele bedragen zie bijlage 1. Het basispakket is met ingang van 1 augustus 2018 vastgesteld op 632,20 euro. Voor duurzame gebruiksgoederen vergoeden we 40% van de nieuwwaarde, dus van bedragen van de badstandaard, ledikant en commode brengen we 120,60 euro totaal in mindering, afgerond naar boven komt dat op 512 euro.

 

 

Aldus vastgesteld, Almere, 4 december 2018

 

 

Burgemeester en wethouders van Almere,

namens hen,

de afdelingsmanager Werk en Inkomen

P. Benschop

Bijlage 1

Deze bijlage is met toestemming van het Nibud overgenomen uit de Prijzengids 2018-2019

Basispakket babyuitzet (tabel 4.1)

 

kleding

€ 107,50

verzorging

€ 154,70

babykamer

€ 370,00

totaal

€ 632,20

 

 

Naar boven