Beleidsregel subsidie Jongerencultuurhuis Overvecht 2019-2024

Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht; Gelet op:

• Coalitieakkoord “Utrecht: Ruimte voor iedereen”;

• Artikel 3 lid 2 van de Algemene Subsidieverordening 2014 en artikel 4:81 Algemene wet bestuursrecht;

• Sectoranalyse Amateurkunst, amateurkunsteducatie en kunst in de wijken, januari 2018;

• Cultuurnota 2017-2020 ‘Creatieve lijnen’.

 

Besluit vast te stellen de navolgende beleidsregel, ‘subsidie Jongerencultuurhuis Overvecht 2019-2024’.

 

Artikel 1 Begripsbepalingen (reikwijdte en definities)

 

In deze beleidsregel wordt verstaan onder:

a. Cultuurnota:, behelst een periode van vier jaar, waarin meerjarige subsidies aan een grote diversiteit aan instellingen is verleend. De huidige cultuurperiode loopt van 2017 t/m 2020. De nieuwe periode zal lopen van 2021- tot met 2024.

b. Meerjarige subsidieaanvraag: in dit kader een aanvraag voor subsidie voor de periode 2019 tot en met 2024. b Aanvrager: een (rechts) persoon die op voorgeschreven wijze een aanvraag voor subsidie indient.

c. Utrechtse culturele infrastructuur: het geheel van organisaties en voorzieningen dat een bijdrage levert aan het culturele aanbod.

d. Culturele instelling: een organisatie met een culturele ambitie en doelstelling.

e. Ondernemingsplan: plan dat inzicht verschaft in de voorgenomen culturele activiteiten van een aanvrager voor de periode 2019-2024, plus de daarbij behorende informatie over bedrijfsvoering en begroting en dekkingsplan (ook wel meerjarig beleidsplan genoemd).

f. Adviescommissie: een door het college van B&W ingestelde onafhankelijke commissie van externe deskundigen, die de aanvragen met betrekking tot Jongerencultuurhuis Overvecht op integrale wijze inhoudelijk en financieel beoordeelt en het college van B&W adviseert over het wel of niet toekennen van een aanvraag en de subsidiehoogte.

g. Jongeren cultuurhuis: een laagdrempelige, fysieke plek in de wijk waarbij iedere jongere tot 23 jaar, welkom is en actief en passief kan deelnemen aan kunst en cultuur. In het cultuurhuis streeft men naar een maximaal haalbaar artistieke kwaliteit. Ook kunnen maatschappelijke doelen gediend worden. Samenwerking met verschillende domeinen binnen de samenleving lopen als vanzelfsprekend door elkaar heen en zijn met elkaar vervlochten.

h. Jongerencultuur: vertalen wij in dit geval naar vooral de urban culture. Urban culture manifesteert zich vooral omdat het een artistieke kunstvorm is die ontstaat vanuit de maatschappij. Het is een vorm van expressie, ontstaan vanuit de wortels van de samenleving in de straatcultuur. Jongeren laten er hun talenten mee zien en laten zien wie ze zijn. Urban culture ontstaat en sluit aan bij de eigen hedendaagse belevingswereld en interesses van jongeren.

 

Artikel 2 Beleidsdoelstelling

 

Utrecht wil een vitale en gezonde stad zijn en blijven, waar iedereen zijn of haar talenten kan ontwikkelen, waar bewoners zelfredzaam zijn, waar kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien, waar alle inwoners prettig kunnen wonen en zoveel mogelijk mee kunnen doen aan het ‘gewone’ leven. We willen het leefklimaat verbeteren door de sociale en culturele samenhang in buurten en wijken te vergroten.

 

De gemeente Utrecht zet in op wijken met een sterke sociale en culturele basis. Een culturele basis waarbij de actieve cultuurparticipatie een belangrijk aandachtspunt is. Onze wijkcultuurhuizen zijn daar belangrijke spelers in. Het zijn voorzieningen die goed toegankelijk en bereikbaar zijn voor iedereen. Het gaat dan naast kunst en cultuur ook om de verbinding met andere domeinen als onderwijs, sport, welzijn en jongerenwerk. Ook in de uitgangspuntennotitie Cultuurnota 2017-2020 ‘Creatieve lijnen’ wordt verwezen naar deze doelen. De rol van het Jongerencultuurhuis Overvecht is:

 

• Het betrekken van jongeren uit de wijk, zowel in de locatie/voorziening, de organisatie, als het artistiek inhoudelijk programma. Te zorgen en duurzaam te borgen, dat de jongeren elkaar kunnen vinden en ontmoeten en er ruimte is voor diversiteit.

• Onder professionele leiding jongeren de kans geven om hun eigen creatieve en culturele talenten te ontdekken, zich daarin verder te bekwamen.

• Samen met de jongeren mogelijkheden creëren om culturele initiatieven te ontwikkelen en uit te voeren.

• Een bijdrage te leveren aan de versterking van de culturele infrastructuur en de leefbaarheid in de wijk;

• Spil zijn in de samenwerking tussen initiatieven en instellingen in de stad en wijk Overvecht, uit zowel de domeinen kunst en cultuur als MO samenleving, sport, onderwijs en het jongerenwerk.

 

Algemeen

Een jongerencultuurhuis valt binnen de categorie en structuur van wijkcultuurhuizen , die laagdrempelig, uitnodigend, veilig en gastvrij zijn, waar iedereen welkom is, waar iedereen zich prettig voelt en waar gebruikers zoveel mogelijk eigenaarschap voelen. Het cultuurhuis heeft een professionele organisatie die aanspreekpunt is, de sfeer bewaakt, zorgt voor goed contact met de buurt en die een belangrijke bijdrage levert aan optimaal gebruik van het cultuurhuis, door jongeren en bewonersinitiatieven, alle dagen van de week. De staf bewaakt de artistieke kwaliteit en diversiteit en zorgt dat het programma aansluit bij de belevingswereld van de jongeren.

 

Artikel 3 Eisen aan de aanvrager

 

1. De subsidie kan uitsluitend worden aangevraagd door rechtspersonen met volledige rechtsbevoegdheid.

2. Om voor subsidie in aanmerking te komen dient een aanvrager in ieder geval zich te vergewissen van de wet- en regelgeving en van toepassing zijnde cao-bepalingen.

3. Subsidieaanvragers moeten voldoen aan financiële, economische en juridische eisen, zoals beschreven in de Algemene Subsidie Verordening van de gemeente Utrecht en in dit artikel. Deze eisen gelden als uitsluitingscriteria in het geval de subsidieaanvrager er niet aan voldoet. De gemeente Utrecht behoudt zich het recht voor om in een later stadium onderliggende bewijsstukken bij de subsidieaanvrager op te vragen.

4. De aanvrager is in staat om per 1 juni 2019 de exploitatie en beheer van het Jongerencultuurhuis uit te voeren.

 

Artikel 4 Vaststelling subsidieplafond

 

1. Het subsidiebedrag wordt vermeld in de subsidiestaat. Het college van B&W stelt jaarlijks het subsidieplafond vast door middel van de subsidiestaat. Voor de eerste periode 1 januari 2019 tot en met 31 december 2019 staan de bedragen vermeld op www.utrecht.nl/subsidie.

2. Voor de periode 2019- 2024 is maximaal 200.000 euro per jaar beschikbaar.

 

Artikel 5 Subsidiabele activiteiten

 

Een door een culturele instelling in te dienen ondernemingsplan voor een meerjarige programmering, exploitatie en beheer van een jongerencultuurhuis in Overvecht.

 

Artikel 6 Eisen aan de subsidieaanvraag

 

Aan de subsidieaanvraag wordt een aantal eisen gesteld. De subsidieaanvraag bestaat uit:

 

1. Een visie en aanpak voor zes jaar, met een gedetailleerde uitwerking voor het eerste jaar. U verwoordt hierin uw zienswijze en concretiseert uw activiteiten en licht deze nader toe, in het bijbehorende activiteitenplan.

2. Een sluitende begroting die aansluit op de subsidiabele activiteiten in artikel 5. In uw begroting maakt u inzichtelijk hoe elk van de activiteiten / onderdelen financieel is opgebouwd te onderscheiden in beheerslasten en activiteitenlasten. U geeft in elk geval inzicht in:

 

• Vaste gebouwgebonden lasten (zoals huur, gas, water en elektra)

• Vaste exploitatielasten (zoals administratie)

• Salariskosten met onderbouwing van in te zetten fte (beide voor zowel uitvoering als overhead)

• Overige personele kosten (bijvoorbeeld opleidingskosten)

• Overige materiële kosten

• Activiteiten- en programmakosten

• Overige kosten

• Opbrengsten gesplitst in subsidies gemeente en overige opbrengsten

3. Voor het exploiteren, beheren en uitvoeren van de activiteiten in de voorziening jongerencultuurhuis Overvecht is naast het inhoudelijk plan, ook een geschikte locatie nodig. In de aanvraag wordt derhalve een voorstel voor een mogelijke locatie verwacht.

 

Artikel 7 Indieningstermijn subsidieaanvraag

 

Subsidieaanvragen kunnen tot uiterlijk 31 januari 2019 worden ingediend. Dit kan uitsluitend digitaal via www.utrecht.nl/subsidie of per email (subsidie@utrecht.nl). Alleen volledige subsidieaanvragen worden in behandeling genomen. Subsidieaanvragen die worden ingediend na 31 januari 2019 worden geweigerd.

 

Er is tot 31 december 2018 gelegenheid tot het stellen van vragen over deze beleidsregel. Die kunt u digitaal toesturen aan subsidie@utrecht.nl. De antwoorden op de vragen worden gepubliceerd op www.utrecht.nl.

 

Artikel 8 Beoordeling subsidieaanvraag

De gemeente Utrecht verleent subsidie voor de activiteiten voor de periode 2019 tot en met 2024 (zes jaar). De subsidies worden in de periode 2019-2024 jaarlijks aan u verstrekt op basis van het door u in te dienen jaarplan (zie ook paragraaf ‘monitoring’)

 

De aanvragen worden gewaardeerd aan de hand van de volgende criteria als gesteld in de uitgangspuntennotitie Cultuurnota 2017-2020. Per criterium wordt uw aanvraag door de beoordelingscommissie gewaardeerd met een score die maximaal het aantal punten is zoals hieronder vermeld:

 

De criteria die worden gehanteerd bij de beoordeling van de aanvraag zijn:

 

1. Artistieke kwaliteit (25 punten)

Hierbij gaat het om hoogwaardige artistiek-inhoudelijke kwaliteit van het product. Belangrijke aspecten bij de beoordeling zijn de missie en visie van de instelling en de uitwerking hiervan in een activiteitenplan. Kernbegrippen zijn vakmanschap, zeggingskracht en oorspronkelijkheid.

 

2. Betekenis voor de stad (35 punten)

Gekeken wordt naar de betekenis van het plan , de positionering en de aanvrager in Utrecht en in het bijzonder de wijk Overvecht. Er wordt gekeken naar doelgroepenbeleid en publieksrelatie, samenwerkingspartners binnen en buiten de culturele sector, deelname aan relevante netwerken en de bijdrage aan de pluriformiteit en kwaliteit van het culturele leven.

 

3. Ondernemerschap (20 punten)

Hierbij gaat het om het vermogen om het ondernemingsplan professioneel te realiseren. Gekeken wordt naar de kwaliteit van de bedrijfsvoering, de samenstelling van de inkomsten, de strategie bij afwijkende exploitatie, de governancestructuur, marketing en communicatie.

 

4. Onderscheidendheid (20 punten)

We kijken naar de bijdrage en toegevoegde waarde die een instelling met haar plan levert aan het culturele bestel. Hierbij is de eigen visie op de positie van de instelling in de keten, de sector en daarbuiten van belang, en de onderscheidende bijdrage die vanuit die positie wordt geboden. Wij streven volgens de uitgangspunten naar een hoogwaardige en pluriforme culturele infrastructuur, waarin de volledige keten van amateurkunst, cultuureducatie, talentontwikkeling, productie en presentatie aanwezig is.

 

Vooruitlopend op de cultuurperiode periode 2021-2024 worden in de beoordeling van de aanvraag ook de navolgende criteria meegenomen:

 

5. Cultuur voor iedereen (20 punten)

Betreft het toepassing van de code culturele diversiteit op aspecten als programma, personeel, partners en publieksbereik. “Inclusiviteit” is daarbij het streven: insluiting van een ieder in de samenleving. Daarbij gaat het niet alleen om etniciteit, maar ook de leeftijd en opleidingsniveau, en met name om groepen die door het huidige

(gesubsidieerde) aanbod te weinig worden bereikt.”

 

6. Ruimte voor talentvolle makers (20 punten)

De rol van de organisatie in het bieden van ruimte aan talentvolle makers in fysieke, financiële zin en of artistieke zin. In dit geval specifieke talentvolle makers uit de wijk Overvecht.

 

7. Fair Practice Code (10 punten)

De bekendheid met en toepassing van de Fair Practische Code, binnen de organisatie.

 

Aanvullende vragen

In bijlage 1 hebben wij nog een aantal aanvullende vragen geformuleerd, waarop wij van u in uw aanvraag, een antwoord verwachten.

 

Artikel 9 besluitvorming

 

1. Het college van B&W besluit uiterlijk 5 maart 2019 aan wie de exploitatie van een Jongerencultuurhuis Overvecht gegund wordt.

 

2. Het college van B&W verleent aan maximaal één partij of samenwerkingsvorm van meerdere partijen subsidie voor de uitvoering van de exploitatie en beheer van het Jongerencultuurhuis Overvecht.

 

3. Het college van B&W laat zich bij de beoordeling van de subsidieaanvragen bijstaan door een onafhankelijke adviescommissie van deskundigen.

 

4. De beoordelingsprocedure is onderscheiden in een drempeltoets (artikels 3 en 6) en een kwalitatieve toets (artikel 8). Indien een aanvraag niet voldoet aan alle eisen in artikel 3 en 6 wordt de aanvraag niet verder in de beoordeling meegenomen en wordt deze aanvraag geweigerd.

 

5. De kwalitatieve toets omvat een beoordeling van de subsidieaanvraag en alle door de subsidieaanvrager in het kader van deze regeling ingediende bescheiden.

 

6. Voor de criteria van de kwalitatieve toets worden punten toegekend als genoemd in artikel 8 waarbij de maximale totaalscore 150 punten is. De subsidieaanvraag die door de commissie met het hoogst aantal punten wordt gewaardeerd en waarbij voor elk afzonderlijk criterium minimaal 60% van het maximaal te halen aantal punten is gescoord, krijgt de subsidie verleend.

 

7. Indien het college dit wenselijk acht, wordt in februari 2019 met alle aanvragers een gesprek gevoerd om de aanvraag toe te lichten. Voor dit gesprek wordt de beoogde directie van de organisatie uitgenodigd. Deze gesprekken zullen van gelijke duur zijn en met gelijke agenda’s.

 

Artikel 10 Monitoring en evaluatie

 

Monitoring

Jaarlijks wordt op basis van een jaarverslag en jaarrekening, met goedkeurende accountantsverklaring, getoetst of de inzet bijdraagt aan het behalen van de doelstellingen.

 

Evaluatie

Tussentijds, conform de systematiek van de cultuurnotaperiode , via een visitatieprocedure. Deze zal in het najaar van 2021 plaatsvinden.

 

Artikel 11 Inwerkingtreding en citeertitel

 

Deze beleidsregel treedt met ingang van datum bekendmaking in werking en wordt aangehaald als ‘Beleidsregel subsidie Jongerencultuurhuis Overvecht 2019-2024’

 

 

 

Aldus vastgesteld door burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht op 4 december 2018. De secretaris, De burgemeester,

G.G.H.M. Haanen Mr. J.H.C. van Zanen

Bijlage 1 aanvulling op de aanvraag: in uw subsidieaanvraag gaat u naast de punten 1 t/m 7 in artikel acht, duidelijk en beknopt in op de volgende onderwerpen:

 

 Visie: wat is uw visie op de rol en werkwijze van het Jongerencultuurhuis en de betekenis daarvan voor de wijk Overvecht?

Bereik en actieve deelname:

1 hoe zorgt u ervoor dat steeds weer nieuwe jongeren worden betrokken worden bij het jongerencultuurhuis en hoe geeft u de jongeren ene rol in het opzetten van het jongerencultuurhuis.

2 Hoe geeft u invulling aan de samenwerking met de scholen in de wijk Overvecht.

 Kennis van de stad: welke kunst – en cultuur en maatschappelijke onderwerpen spelen in de stad Utrecht en de wijk Overvecht in het bijzonder? Wat weet u van de doelstellingen en activiteiten van andere mogelijke partners uit de verschillende domeinen in de stad, wijk en de gemeente?

 Flexibiliteit: hoe speelt u in op de veranderingen die zich met regelmaat aandienen in het culturele domein en die van de jongerencultuur in het bijzonder?

 Innovatie: welke ideeën heeft u over innovatie in betrokkenheid van jongeren bij uw organisatie en de uitvoering van uw programma/activiteiten?

Graag aandacht voor de volgende aspecten van afstemming en samenwerking:

 Afstemming en samenwerking: hoe ziet u de samenwerking met andere partijen in de stad en specifiek in de wijk Overvecht, op het gebied van onder andere jongerencultuur en met andere domeinen als welzijn, jongerenwerk, wijken en onderwijs.

 Initiatieven op het gebied van ondersteuning voor jongeren: U omschrijft hoe u gaat samenwerken met andere organisaties die initiatieven van jongeren ondersteunen, in de wijk Overvecht. In de basis zou deze samenwerking een structureel karakter moeten dragen.

 Coalitieakkoord ‘Ruimte voor iedereen': Wij vinden het belangrijk dat alle Utrechters volwaardig 'meedoen' aan de samenleving, ook mensen met een beperking, ouderen en Utrechters met een andere culturele achtergrond.

Maatschappelijke drempels willen we slechten. Wij verwachten van u als subsidieaanvrager dat u cultuursensitief werkt, op de hoogte bent van Agenda 22 en het VN-gehandicaptenverdrag, dat u weet om te gaan met diversiteit, en uw werkwijze en communicatie afstemt op de verschillende jongerengroepen. We verwachten dat u hier rekening mee houdt in de personele samenstelling van uw organisatie.

 Activiteiten:

Hoe betrekt u talentvolle makers in de wijk Overvecht bij uw organisatie en in de uitvoering van uw activiteiten.

Als in uw organisatie sprake is van een talentontwikkelingstraject, beschrijft u de betekenis er van en op welke wijze u dit vorm en inhoud geeft.

U bent bekend met De Versnelling Overvecht . In uw aanvraag benoemd u, op welke wijze u het principe van De Versnelling 1+1 = 3, mede vorm geeft.

U bent bekend met ‘De Vreedzame Wijk’ die Overvecht voorstaat. In uw aanvraag geeft u aan op welke wijze u hierop inspeelt

 

Bijlage 2: Diverse relevante links

1. Algemene Subsidieverordening: https://www.utrecht.nl/fileadmin/uploads/documenten/9.digitaalloket/Subsidies/Algemene_subsidieverordeni ng_2014.pdf

2. Coalitieakkoord 2018-2022 Utrecht: Ruimte voor Iedereen https://www.utrecht.nl/fileadmin/uploads/documenten/bestuur-en-organisatie/college-van-b-en-w/2018-05- Coalitieakkoord-Utrecht-ruimte-voor-iedereen.pdf

3. Het creatieve vermogen van Utrecht in de vrije tijd : Analyse Amateurkunst (BMC): https://www.lkca.nl/~/media/kennisbank/publicaties/2018/n- s/sectoranalyse%20amateurkunst%20in%20utrecht.pdf

(dit stuk staat niet op gemeentelijke site, maar op de website van LKCA)

4. Cultuurnota 2017-2020

https://www.utrecht.nl/fileadmin/uploads/documenten/wonen-en-leven/vrije-tijd/kunst-en- cultuur/Cultuurnota-2017-2020.pdf

5. De Versnelling Overvecht: www.versnellingovervecht.nl

6. De Vreedzame Wijk: www.stichtingvreedzaam.nl

7. Code Culturele Diversiteit: https://codeculturelediversiteit.com/de-code/,

8. Nota subsidievoorstellen Cultuurnota 2017-2020: https://www.utrecht.nl/fileadmin/uploads/documenten/9.digitaalloket/Subsidies/2016-09-nota- subsidievoorstellen-cultuurnota-2017-2020.pdf.pdf

Naar boven